w ,

Uwaga – salmonella w maśle! Lepiej zajrzyj do swojej lodówki

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne ostrzeżenie dotyczące żywności: wykryto bakterię Salmonelli w jednej z partii popularnego masła.

Sponsorowane

Komunikat GIS:

Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.
Spożycie produktu skażonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Produkt: Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

www.gov.pl/web/gis
www.gov.pl/web/gis
Sponsorowane

Oświadczenie zakładu Lumiko Sp. z o.o.

Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje.
Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy
pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.
Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.

Google News
Obserwuj citybuzz logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Monika Koba

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Sponsorowane

      Ratownik medyczny zginął w wypadku na swoim dyżurze. Jechał motoambulansem

      Czeka nas kolejny lockdown? Dziś usłyszymy scenariusz na kolejny okres