w

Tyle zarabia kucharz w restauracji światowego mistrza. “To chyba jakiś żart!”

Nusret Gökçe – szerzej znany jako Salt Bae – jest pochodzącym z Turcji właścicielem popularnej i luksusowej sieci restauracji Nusr-Et. Restauracje serwują najlepsze steki i burgery. Rzeźnik, kucharz i restaurator poszukuje teraz kucharza do swojej restauracji w Londynie. Inne funkcjonują już między innymi w Nowym Jorku, Dubaju i na Mykonos. Na stronie caterer.com pojawiło się ogłoszenie o pracę w londyńskim Knightsbridge. Zaznaczono, że kucharz otrzyma konkurencyjne wynagrodzenie, które ma wynosić… od 12 do 13,5 funtów (czyli od 65 do 73 zł) za godzinę, plus napiwki!

Instagram

Okazja dla kucharza

W ogłoszeniu o pracę znajduje się informacja, że wybrana osoba będzie mogła pracować w jednej z najsłynniejszych stekowni na świecie oraz korzystać z najlepszych, dostępnych składników z Wielkiej Brytanii i z innych krajów. Jeśli kogoś to nie zachęca, może przeczytać dalej: “Niesamowita okazja dla doświadczonego szefa kuchni, by dołączyć do zespołu Nusret w nowej restauracji w Londynie! Będziesz odgrywać istotną rolę w dużym zespole i będziesz wspierać szefa kuchni podczas obsługi”. Zwycięzca otrzyma też konkurencyjne wynagrodzenie – internautom trudno było jednak uwierzyć, że w tak luksusowej restauracji ma ono wynosić tak niewiele!

Instagram

Caterer

Zbyt niska pensja?

Internautom ciężko uwierzyć, ile ma zarabiać kucharz w tak popularnej restauracji. Skoro zarobek ma wynieść od 12 do 13,5 funtów za godzinę, oznacza to, że kucharz będzie zarabiać tyle, ile kosztuje puree ziemniaczane w lokalach Nusr-Et. Posiłki w restauracjach należących do Salt Bae nie należą bowiem do tanich. Na pewno praca w takim miejscu przełoży się na wzrost doświadczenia i zdolności, jednak warto zaznaczyć, że sama baklawa kosztuje w tym lokalu 25 funtów (czyli około 130 złotych). Oznacza to, że sam kucharz musiałby pracować 2 godziny, by móc ją zamówić. W menu znajduje się wiele innych, o wiele droższych rzeczy – między innymi stek w płatkach z 24-karatowego złota w cenie 1450 funtów (czyli za prawie 8 tysięcy złotych!). Oczywiście, do pensji kucharza wliczają się także napiwki, co może pozwolić uzyskać zadowalającą sumę.

Instagram

Napisane przez Marek Banaś

23 komentarzy

  1. Przecież do grilowania steka I skladania burgera mozna postawic Panią z pasmanterii I tyz bedzie?to nie pierogi czy rosół Dobra przyzwoita stawka ?

  2. A zaczął sypać sól po spoconej ręce i cały świat zaczął się nim zachwycać. A że stał się znany to wszystkie pseudocelebrytki, nawet te wegetariańskie, lecą do niego jak muchy do gówna..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Dwa znaki w czasie pogrzebu Jana Pawła II. Media dopiero po czasie je wyjawiły

    Urodziła martwego synka. “Wydano go w niebieskim worku, jak w paczce dla kuriera”