W mediach społecznościowych krąży niepokojące nagranie, przedstawiające kawałek wołowiny. Nie byłoby bowiem w nim nic dziwnego, gdyby nie fakt, że mięsno doznaje intensywnych skurczy. Ale spokojnie, sprawę da się logicznie i naukowo wyjaśnić.
Wideo po raz pierwszy opublikowano w Twitterze w 2019 roku. Jednak teraz ponownie zyskało na popularności. Trudno jednak jednoznacznie określić, czy internauci są nim zachwyceni w wyniku fascynacji, czy wręcz przeciwnie, w wyniku zniesmaczenia. Bez wątpienia jest jednak hitem, bowiem obejrzało je blisko 300 tys. osób.
Ruszające się mięso
Na nagraniu widoczna jest dłoń kucharki, która trzyma świeżo odcięty kawałek surowego mięsa wołowego. Mięso doznaje silnych skurczy. Bez wątpienia człowiek ma wrażenie, że ono się porusza. Czy jest to faktycznie możliwe? Z odpowiedzią spieszą naukowcy. Mianowicie chodzi o biologię. “To dzięki niej możliwe jest takie ‘show’. Kluczem jest tu świeżość, neurony w mięsie muszą być całkowicie sprawne” – pisze portal popularnonaukowy “Scientific American”.
Tańczące mięso oznacza, że kucharze dodali jeden kluczowy składnik: Sól. Ta jest pełna jodów sodu i to właśnie przytłaczająca ich dawka sprawia, że wciąż działające neurony zostają pobudzone i wywołują skurcze – można przeczytać w opracowaniu Christie Wilcox, doktor biologii komórkowej i molekularnej.
Jeśli to zjawisko wydaje się Tobie odrażające, chiński inspektor ds. produktów mięsnych, Lv Suwen wyjaśnia, że oznacza to nic innego jak to, że mięso jest wysokiej jakości i bardzo świeże.
Pierś z kurczaka dostała nóg?
Okazuje się, że to wcale nie jedyny przykład poruszające się mięsa, który można znaleźć w internecie. Już kilka lat temu na YouTubie pojawiło się nagranie, na którym świeży kawałek piersi z kurczaka dosłownie zszedł ze stołu. Nie wierzysz? Obejrzyj wideo.
to jest OHYDNE!!!
Dlatego trzeba szybko usmazyc i przestanie