w ,

Chirurdzy alarmują: notujemy coraz więcej poważnych skaleczeń po krojeniu awokado

Holenderski związek chirurgów plastycznych alarmuje, że obserwują coraz większy problem skaleczeń wywołanych niewłaściwym krojeniem awokado. Trudne do wyleczenia skaleczenia stały się tak częste, że lekarze znaleźli już nawet określenie takich przypadków: “ręka awokado”.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Często widzimy, że uszkodzone lub nawet przecięte zostały nerwy palców.

– mówi chirurg Annekatrien van der Kar z Amsterdamu, ostrzegając jednocześnie przed trwałymi uszkodzeniami ciała.

Co stanowi problem?

Okazuje się, że dotkliwe skaleczenia powstają w wyniku usuwania pestki owocu przy pomocy ostrego noża. Ześlizgujące się narzędzie może uszkodzić dłoń oraz palce.

Recepta? Lekarze apelują aby do usuwania pestek z awokado nie używać noża, a łyżkę. Producenci natomiast powinni umieszczać na owocach odpowiednie ostrzeżenia, które zwiększyłyby świadomość ryzyka.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Choć nie ma żadnych statystyk, które mogłyby dowieść tego niepokojącego “trendu” w Europie, to lekarze zaznaczają, że skala problemu narasta wraz ze wzrostem popularności tego owocu. Nie ma tygodnia, w którym nie zgłosiłby się pacjent, który ucierpiał przez awokado.

PAP dodaje, że w Stanach Zjednoczonych rocznie notuje się 8 tysięcy skaleczeń wywołanych niewłaściwym “podejściem” do tego owocu.

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Napisane przez Aleksandra Gwóźdź

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

      36-latka z COVID-19 zmarła tuż po porodzie. Lekarze musieli ratować dziecko

      Już nie kupisz żywego karpia “do reklamówki”. Jest wyrok