W rodzinnym spotkaniu w mieście Jixi w północno-wschodnich Chinach wzięło udział 12 osób. Dziewięcioro członków rodziny zdecydowało się na zjedzenie popularnej zupy znanej jako Suantangzi, czyli gęstej zupy z makaronem kukurydzianym. Pozostali członkowie uznali, że ta zupa ma słaby smak i zamówili coś innego. Jak się okazało, ta decyzja uratowała im życie…
Już po kilku godzinach pojawiły się pierwsze objawy zatrucia. Do 11 października osiem osób zmarło, a dzień później w szpitalu zmarła też 47-letnia kobieta.
Z ustaleń chińskich służb śledczych wynika, że rodzina zatruła się domowej roboty makaronem, który zawierał sfermentowaną mąkę kukurydzianą. Powstały w czasie fermentacji kwas bongkrek jest tak toksyczny, że do tej pory nie wynaleziono sposóbu na leczenie zatrucia. Nawet wysoka temperatura nie jest w stanie zniwelować jego toksycznych właściwości.
Kwas może poważnie uszkodzić wiele ludzkich narządów: wątrobę, nerki, serce i mózg.
– powiedział dyrektor ds. Bezpieczeństwa żywności w Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w Heilongjiang Gao Fei.
Jak się okazało do fermentacji mąki kukurydzianej doszło ponieważ pracownicy restauracji mrozili składniki, z których później robili potrawy. Mąka, z której powstała potrawa mogła znajdować się w zamrażarce nawet przez rok.
Śmiertelność wywołana bakterią pseudomonas cocovenenans, która była obecna w potrawie tej rodziny wynosi od 40 do 100 procent.
Sprawa jest w toku i nie są znane konsekwencje jakie zostaną wyciągnięte wobec restauracji.