w ,

W Krakowie chodniki posypane są fusami z kawy. To bardziej przyjazne dla środowiska niż sól

Tegoroczna ostra zima zainspirowała urzędników z Krakowa do wysypywania fusów z kawy na zamarznięte drogi i chodniki zamiast soli. Według władz miejskich jest to bardziej przyjazne dla środowiska.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Polski eksperyment kawowy bierze przykład ze Lwowa na Ukrainie, który jest miastem partnerskim Krakowa. „Zainspirowani mieszkańcami Lwowa spróbujemy użyć fusów z kawy do utrzymania dróg i ulic w parku w Krakowie” – potwierdził krakowski Urząd Miasta. Później miasto zdecydowało się rozszerzyć eksperyment na całe Planty, które otaczają centrum miasta.

„Każdy będzie mógł na własne oczy przekonać się o skuteczności tej metody” – pisze Piotr Kempf z miejskiego wydziału zieleni na Twitterze, jednocześnie informując, że już ponad 50 krakowskich kawiarni gromadzi fusy na ten cel.

Według przedstawicieli Krakowa nowy wariant jest bardziej zrównoważony, poprawia jakość gleby, utrzymuje w dobrej kondycji ścieżki, które wcześniej były niszczone solą, a aromat kawy może być przyjemny dla pieszych. Zauważają również, że po wyschnięciu fusy uzyskują szorstką teksturę, która pomaga topić śnieg. Według Gazety Wyborczej, burmistrz Wojkowic, niewielkiego miasteczka pod Katowicami, również wykazał zainteresowanie realizacją pomysłu.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Jako pierwsi na ten oryginalny pomysł wpadli mieszkańcy ukraińskiego Lwowa – miasta słynącego z tradycji parzenia kawy. „Zastanawiałam się, dlaczego nie spróbować właśnie tutaj, skoro Lwów to stolica kawy na Ukrainie. Mieszkańcy Lwowa uwielbiają pić kawę, dzięki czemu mamy rozbudowaną sieć kawiarni, więc tutaj łatwo mogliśmy wypróbować tę metodę ”- mówi Iryna Oršak, doradca prezydenta Lwowa. Fusy po kawie są często wykorzystywane przez mieszkańców Lwowa do kompostowania lub jako nawóz w ogrodach.

Istnieją jednak przeciwnicy takich eksperymentów. Polski blog ekologiczny eko-logicznie.com zapytał o opinię ekspertów. Ci stwierdzili, że ​​choć idea redukcji odpadów z kawy jest godna pochwały, to użycie ich zamiast soli może mieć niebezpieczny wpływ na rośliny i jakość gleby dla dżdżownic.

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Napisane przez Maks Kurcz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

      Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /var/www/html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

      Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /var/www/html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

      Prokurator-kot podbił internet. “Mam nadzieję, że każdy mógł się trochę pośmiać z mojej wpadki”

      Tragiczny wypadek w Brzózie Królewskiej. Nie żyją dwie osoby z Podkarpacia