Okazuje się, że Covid-19 wpływa na ludzki organizm nawet po przejściu choroby i wyzdrowieniu. Wirus nie tylko nas osłabia, ale również powoduje wzrost ryzyka wystąpienia innych, poważnych schorzeń. Pojawiła się publikacja kolejnej pracy, która potwierdza wzrost zapadalności na jedną z nich po wyleczeniu Covid-19.
Najnowsze badania nad koronawirusem
O sytuacji wypowiedział się dr Paweł Grzesiowski, który jest ekspertem ds. koronawirusa Naczelnej Rady Lekarskiej. Powołuje się on na najnowsze badania, które opublikował Lancet Diabetes & Endocrinology. Badania przeprowadzano z wykorzystaniem danych zgromadzonych przez amerykański departament weteranów wojennych. W badaniu wzięło udział 181 280 osób, które w okresie od 1 marca 2020 do 30 września 2021 uległy zakażeniu Covid-19 i przeżyły co najmniej 30 dni. Wyniki porównano z wynikami osób, które nie chorowały na koronawirusa.
Wyniki badań
Wyniki badań nie są zbyt optymistyczne. Okazuje się, że po przechorowaniu koronawirusa więcej osób zapada na cukrzycę w ciągu 12 miesięcy po chorobie.
Ryzyko rośnie o 40 proc. w porównaniu z grupą kontrolną. Opieka po zachorowaniu na COVID-19 powinna obejmować kontrolę glikemii. Wczesne rozpoznanie to leczenie cukrzycy.
Głównymi autorami badania są profesorowie Kabayam Venkat Narayan i Lisa Staimez. Zwracają oni uwagę, że wirus SARS-CoV-2 może powodować różnego rodzaju odległe powikłania i jednym z nich może być cukrzyca. Każdy kto przeszedł wirusa powinien zatem uważać i poddawać się badaniom kontrolnym, szczególnie pomiarowi poziomu glukozy we krwi.
Koronawirus – wpływ na trzustkę
Na łamach pisma Diabetologia opublikowano badania, które wykazały, że wirus SARS-CoV-2 poza płucami atakuje też inne narządy, w tym trzustkę. U osób chorujących na Covid-19 zaobserwowano m.in. zmniejszoną liczbę pęcherzyków wydzielniczych (ziarnistości) trzustki, odpowiadających za wydzielanie insuliny.
Badania wykazały też, że po przechorowaniu Covid-19 u niektórych osób, które wcześniej nie miały problemów zdrowotnych, rozwija się insulinooporność.
Każdy, kto przechorował koronawirusa powinien więc zwrócić uwagę na to, czy nie występują u niego pierwsze objawy cukrzycy, takie jak:
– częstsze uczucie głodu,
– zmęczenie,
– osłabienie,
– nadmierne pragnienie,
– wolniejsze gojenie się ran,
– przybieranie na wadze,
– oddawanie większej ilości moczu.