w , ,

Mięsożerne bakterie w Bałtyku! To poważne zagrożenie dla zdrowia

W dobie pandemii staramy się uważać, dlatego jako miejsce na wypoczynek podczas wakacji wybieramy raczej krajowe “rozwiązania”. Niestety jak wiadomo nigdzie nie jest bezpiecznie… Nad polskim morzem wykryto przecinkowce.

Sponsorowane

Przecinkowce to bakterie mięsożerne, które występują w wodach tropikalnych, jednak ze względu na ocieplenie klimatu zaczęły pojawiać się w Bałtyku. Wypoczywając nad polskim morzem, musimy zachować szczególną ostrożność, bo kontakt z tą bakterią może się źle skończyć. Zatrucie pokarmowe, amputacja kończyny a nawet śmierć – to możliwe konsekwencje!

Szczególną aktywność bakterii obserwuje się podczas upałów, a najlepsze warunki rozwoju przecinkowców tworzą się w wodzie o temperaturze od 18 stopni Celsjusza w górę.

Do zarażenia może dojść gdy połkniemy wodę lub podczas jedzenie owoców morza. Niebezpieczne może być przedostanie się wody z przecinkowcami do uszu, spojówek czy ran otwartych. Pierwsze objawy infekcji to bóle mięśni, gorączka i dreszcze.

W Niemczech w zeszłym roku zarejestrowano 5 przypadków zakażenia przecinkowcami. Niestety jeden z nich był śmiertelny – zmarła starsza kobieta po kąpieli w regionie Maklemburgia-Pomorze Przednie.

Sponsorowane

Jak będzie w tym roku? Tego nie wiadomo, jednak pewne jest, że wszystko zależy od pogody. Naukowcy są zgodni – ocieplenie klimatu będzie postępować.

Google News
Obserwuj citybuzz logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Paweł Krawczyk

Lubi gotować, dobrze zjeść i pisać na citybuzz ;)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Sponsorowane

      Sejm zapłaci za poselskie testy na COVID-19. My płacimy “ze swoich”

      Wściekłe osy doprowadziły do śmierci 5-latka. Babcia osłaniała go własnym ciałem