w

Obiad w restauracji Piotra Adamczyka. Ceny mogą zaskoczyć i to nie pozytywnie

Restauracja Stary Dom Piotra Adamczyka nie należy do najtańszych miejsc. Serwują w niej dania kuchni polskiej, od schabowego po mielone. Ile wydamy na rodzinny obiad w knajpie znanego aktora i jego wspólników?

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Restauracja Stary Dom

Stary Dom to restauracja z tradycją dobrej kuchni. Historia tego miejsca sięga lat 50’ ubiegłego stulecia będąc ulubionym miejscem spotkań dżokejów i miłośników wyścigów konnych położonego nieopodal Służewca. Wystrój lokalu nawiązuje klimatem do starej Warszawy oraz klasycznej miejskiej restauracji. Szef kuchni Łukasz Federowicz tworzy potrawy oparte na dawnych przepisach serwując wybrane specjały bezpośrednio przy gościach. W roku 2016 lokal otrzymał rekomendację Slow Food Polska, doceniając staranność w doborze regionalnych produktów i troskę o lokalnych dostawców. Uzupełnieniem jadłospisu jest szeroka karta win oraz pokaźna kolekcja polskich wódek i nalewek

Knajpa mieści się przy ulicy Puławskiej 104/106 w Warszawie. Powstała w miejscu Gościńca Opolskiego. Restaurację prowadzi znany aktor, Piotr Adamczyk wraz z przyjaciółmi: Mariuszem Diakowskim i Dariuszem Zarembą.

Facebook
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Jakie ceny i dania znajdziemy w menu?

W przystawkach znajdziemy dania polskie serwowane zarówno na zimno jak i na ciepło. Śledzie z ogórkiem kiszonym lub po kaszubsku w cenie 30-40 zł. Tatar 47 zł. W podobnej cenie zamówimy deskę wędlin, pasztetów lub mięs pieczonych.

Z ciepłych przystawek znajdziemy takie propozycje jak tradycyjne gołąbki za 33 zł. W tej samej cenie mamy do wyboru pierogi cielęce.

W zakładce zupy szef kuchni poleca rosół – 21 zł, chłodnik – 25 zł i żur na domowym zakwasie – 27 zł. Do wyboru są też sałatki, za które zapłacimy od 33 do 41 zł

Facebook

Jak prezentują się dania główne? Sztuka mięs z chrzanowym sosem po 39 zł, klasyczny kotlet de Volaille 37 zł, poliki wołowe 53 zł, kotlety mielone 39 zł, golonka 49 zł, pieczone żeberka z wieprzowiny puławskiej 59 zł, kotlet schabowy smażony na smalcu z mangalicy 39 zł, pieczeń z dzika w sosie z jałowca 59 zł, połówka zagrodowego kurczaka z bukietem zielonych sałat 43 zł, pół kaczki z codziennego wypieku 59 zł, i na koniec gęsina pomorska, której ceny nie podano.

Z kolei, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, możemy zamówić sobie deser. Szarlotkę po 18 zł, sernik 19 zł lub torty w różnych wariantach, wszystko po 25 zł.

Facebook
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

A więc, ile zapłacimy za rodzinny obiad w knajpie Piotra Adamczyka?

Zróbmy wyliczenie dla przykładowego zestawu z menu, składającego się z przystawki, zupy, drugiego dania oraz deseru. Deska pieczonych mięs – 49 zł, rosół – 21 zł, pieczeń z dzika – 59 zł i kawałek tortu – 25 zł. Za całość zapłacimy 154 zł od jednej osoby. Gdyby doliczyć do tego jeszcze trzy osoby, to zapłacilibyśmy nawet 616 zł! Dodajmy, że to cena bez napojów i napiwków.

Facebook

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Aleksandra Gwóźdź

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Policjanci z grupy Speed coraz sprytniejsi? Ten nieoznakowany radiowóz zaskoczył 24-latka

      Nie zjesz obiadu w knajpie, ani nie wypijesz kawy, jeśli się nie zaszczepiłeś!