w ,

Myjesz surowego kurczaka pod wodą jeszcze przed usmażeniem? To ogromny błąd!

Mycie surowego mięsa drobiowego pod bieżącą wodą to dla wielu osób rutyna. Niestety nawyk ten niesie za sobą poważne konsekwencje. Na mięsie może znajdować się bakteria Campylobacter jejuni. A rozpryskująca się woda może przenieść ją na całą kuchnię.

Sponsorowane

Mycie mięsa to poważny błąd!

Bakteria Campylobacter jejuni występująca w przewodzie pokarmowym zwierząt może być niezwykle groźna dla naszego zdrowia. Na kampylobakteriozę mogą zachorować zarówno konsumenci, jak i weterynarze i pracownicy ubojni.

HealthClevelandclinic

Choć Polacy uwielbiają jeść mięso drobiowe musimy pamiętać, że na 100 g skóry kurczaka może występować nawet 100 tys. groźnych bakterii! Co więcej, bakteria Campylobacter jejuni zyskuje coraz większą odporność na antybiotyki, co udowodniły badania dr Anny Woźniak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Sponsorowane

Chroń się przed kampylobakteriozą!

Higiena to nasz największy sprzymierzeniec w walce z bakterią Campylobacter jejuni. Pamiętajmy o częstym myciu rąk i zachowywaniu czystości w naszej kuchni. Zrezygnujmy też z mycia mięsa przed jego przygotowaniem. Woda nie usunie żadnych bakterii, ale może za to przyczynić się do ich rozprzestrzeniania się po kuchni.

Flickr

Bakteria Campylobacter jejuni jest równie niebezpieczna dla ludzi, co Salmonella. Do naszego organizmu dostaje się zarówno w sytuacji, gdy zjadamy zarażone i niedogotowane mięso, jak i podczas spożywania innych produktów, które miały z nim styczność. Bakterią tą możemy się również zarazić korzystając z akcesoriów kuchennych, na których znajduje się Campylobacter jejuni.

Gilaherald

Kampylobakterioza jest szczególnie groźną chorobą w przypadku dzieci i osób w podeszłym wieku. Jej objawy to między innymi biegunka, wymioty i gorączka. Silne zatrucie pokarmowe może się także zakończyć sepsą.

Warto więc chronić się w każdy możliwy sposób. Pamiętajmy o dokładnym myciu rąk po każdym kontakcie z surowym mięsem. Bakteria ta ginie po 15 minutach w temperaturze 60 stopni Celsjusza.

Sponsorowane

Flickr

Google News
Obserwuj citybuzz logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Diana Mołek

Pasjonatka podróżowania, nałogowa internautka i zakochana w kotach

13 komentarze

  1. Jak czytam takie dziwne tytuły to nie wiem czy mam się samobiczować, rzucić z mostu czy od razu iść na psychoterapię. W dupie mam co te złote rady randomów z internetów. “kroisz w ten sposób marchew? zabij się, jesteś zakałą społeństwa”. W dupie mam wasze “rozwiązania” na problemy, o które nikt nie pytał. Dosłownie nikt. Rozwiązaliście problem, który nie istnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Sponsorowane

    Kinga Duda przyłapana pod pracą. Tata będzie zawiedziony, gdy zobaczy zdjęcia

    14-letni uczeń postrzelony przez dyrektora swojej szkoły. Dlaczego to zrobił?