Słynna na całą Warszawę restauracja U Fukiera Magdy Gessler serwuje wyśmienite dania kuchni polskiej. Wielu fanów restauratorki z chęcią odwiedziłoby to miejsce. Jednak jak się okazuje, ceny odstraszają co niektórych. Dla przykładu, za kawałek sernika zapłacimy 31 zł. Ile w takim razie kosztuje obiad?
Kim jest Magda Gessler?
To znana polska restauratorka. Zasłynęła z programu Kuchenne Rewolucje, emitowanego na antenie TVN od 2010 roku, aż do dziś. 68-latka słynie z płomiennego i wybuchowego temperamentu. Jest też bezkompromisowa. Program, w którym restauratorka zjeżdża całą Polskę, by odmienić restauracje, ogląda miliony Polaków. W miejscach, które odwiedza, stawia przede wszystkim na połączenie zarówno wysokiej jakości kuchni, jak i przystępnych cen dla klienta.
Czy sytuacja wygląda podobnie w jej własnej restauracji?
Na warszawskim rynku, w jednej z zabytkowych kamienic, znajdziemy restaurację U Fukiera. Zjemy w niej naprawdę pyszne dania tradycyjnej kuchni polskiej, połączone ze współczesnymi elementami kuchni południowoeuropejskich. Magda Gessler dba nie tylko o jakość, ale i o pochodzenie produktów, używanych w kuchni.
Jakie są ceny U Fukiera?
Z pewnością można przyznać, że nie są przystępne dla przyjezdnej rodziny z mniejszego miasta. Dla przykładu weźmy jedno z dań: “Kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię” oraz ziemniaki, kosztują 64 złote. Warto jednak pamiętać, że porcja jest naprawdę spora. Możliwe, że najadłyby się nią nawet dwie osoby.
Co więcej, do wyboru mamy trzy zupy, rosół z lanymi kluskami, barszcz czerwony z pasztecikiem w cenie 29 zł lub flaki po warszawsku z pulpetami za 31 zł. Jeśli mamy ochotę na przystawkę, jaką jest tatar z łososia, to musimy przygotować się na wydatek rzędu 68 zł. Za kołduny litewskie zapłacimy mniej, bo 35 zł, a za krewetki 69 zł. W menu znajdziemy też ryby: łososia w cenie 75 zł i sandacza za 79 zł.
Jeśli chodzi o dania główne, najtańsza pozycja to kotlet schabowy – 64 zł. Placki ziemniaczane z gulaszem – 79 zł. Antrykot podany na kamieniu z masłem czosnkowym – 130 zł.
Oczywiście są też desery. Szarlotka z bezą, pijanym sosem angielskim i cynamonem w cenie 28 złotych, sernik za 31 zł, a puchar lodów za 32 zł.
To ile zapłacimy za rodzinny obiad w restauracji U Fukiera Magdy Gessler?
Załóżmy, że zamówimy najtańszy zestaw obiadowy, w skład którego wejdzie zupa, drugie danie oraz deser. Czyli przyjmijmy, że będzie to rosół, kotlet schabowy i szarlotka. Za całość zapłacimy 121 zł. Do tego dojdzie jeszcze obowiązkowa opłata za obsługę – 10%. Czyli finalnie wyjdzie 133 zł.
Mozna zjesc obok za polowe ceny i duzo smaczniej.Niestety kuchnia pani Magdy jest przereklamowana
Pamiętam jak kiedyś, dodam.. KIEDYŚ, przed pandemią, w krakowie widziałem kaszankę za 79 zł. Oczywiście nie widziałem ile jej tam było na talerzu.. Ale cena do słowa “kaszanka” wydała mi się trochę niezbalansowana.
Pozdrawiam