w

Dania świąteczne zawitały do restauracji Gessler. Cena za barszcz robi furorę

Od wielu lat Magda Gessler jest telewizyjną osobowością i celebrytką. Prowadzi własne programy w TVN oraz Kuchnia +. Jednocześnie jest właścicielką wielu restauracji i punktów gastronomicznych. Najsłynniejszym z nich jest lokal „U Fukiera”. Magda Gessler przygotowała w nim specjalne świąteczne menu. Dowiedzieliśmy się, ile musielibyśmy zapłacić, zamawiając menu z tej restauracji.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Świąteczne menu U Fukiera

W cenniku przygotowanym na święta mamy do wyboru trzy specjalnie przygotowane i skomponowane zestawy. Ich ceny wahają się od 292 do 456 złotych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy samodzielnie skomponowali swoje menu na świąteczny stół.

Facebook

Przystawka

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Zacznijmy zatem od przystawek. Te składają się z grzybów oraz ryb i kompotu. Najdroższy jest śledź po kaszubsku oraz śledź sherry po polsku z antonówką, śmietaną i musztardą. 300 gram tego pierwszego kosztować będzie nas 42 złote, a drugiego 43 złote. Nieco tańszy jest szczupak faszerowany migdałami, rodzynkami i chałką. Sprzedawany jest w słoiku, który kosztować nas będzie 36 złotych. Tańszy jest łosoś marynowany, filet z karpia oraz sandacz do samodzielnego usmażenia. Kolejno za 200 gram tych produktów należy zapłacić 31 złotych, 28 i 25 złotych.

Jeśli nie odpowiadają nam przystawki z ryb, to odpowiedni będzie schab po warszawsku lub „nóżki jak dawniej”. Za jedyne 29 i 30 złotych kupimy około 300 gram tych potraw. Do tego doskonale pasuje kompot z suszu. Prawie litra tradycyjnego wigilijnego kompotu kosztować nas będzie 40 złotych. W ofercie „U Fukiera” znajdziemy też chleb na zakwasie – 35 złotych i kapustę z pigwą oraz grzybami – 79 złotych.

Facebook

Danie główne

Czas na główne danie. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć zupy. W menu „U Fukiera” możemy wybierać pomiędzy tradycyjną grzybową (900 ml) – 70 złotych oraz barszczem czerwonym i żurem na grzybach prawdziwkach. Obie w cenie 50 złotych. Jako dodatki restauracja proponuje uszka z borowikami. Dziesięć sztuk kosztuje 44 złote. Z kolei pierogi z kapustą i grzybami to wydatek rzędu 42 złote za 6 sztuk. Na drugie danie Magda Gessler przygotowała 4 wyjątkowe potrawy. Kaczkę pieczoną w całości z antonówką – 140 złotych za nieco ponad 2 kilogramy, a także schab pieczony (55 złotych), karkówka, czy pieczony kurczak, nadziewany chałką oraz wątróbką (90 złotych).

Facebook

Deser

Na deser królują ciasta. Staropolski piernik ze śliwkami, makowiec z orzechami, sernik po krakowsku, a nawet bezę migdałową. Cena najdroższych ciast waha się od 120 złotych do 80 złotych za kilogram. Nieco tańszy jest jabłecznik oraz babka drożdżowa za 65 i 70 złotych.

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Olek Żak

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Możesz dostać od 400 do 1150 zł! Rząd chce pomóc milionom Polaków

      Play o Barbarze Kurdej-Szatan. Aktorka będzie dalej twarzą sieci?