w

Dania świąteczne zawitały do restauracji Gessler. Cena za barszcz robi furorę

Od wielu lat Magda Gessler jest telewizyjną osobowością i celebrytką. Prowadzi własne programy w TVN oraz Kuchnia +. Jednocześnie jest właścicielką wielu restauracji i punktów gastronomicznych. Najsłynniejszym z nich jest lokal „U Fukiera”. Magda Gessler przygotowała w nim specjalne świąteczne menu. Dowiedzieliśmy się, ile musielibyśmy zapłacić, zamawiając menu z tej restauracji.

Sponsorowane

Świąteczne menu U Fukiera

W cenniku przygotowanym na święta mamy do wyboru trzy specjalnie przygotowane i skomponowane zestawy. Ich ceny wahają się od 292 do 456 złotych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy samodzielnie skomponowali swoje menu na świąteczny stół.

Facebook

Przystawka

Sponsorowane

Zacznijmy zatem od przystawek. Te składają się z grzybów oraz ryb i kompotu. Najdroższy jest śledź po kaszubsku oraz śledź sherry po polsku z antonówką, śmietaną i musztardą. 300 gram tego pierwszego kosztować będzie nas 42 złote, a drugiego 43 złote. Nieco tańszy jest szczupak faszerowany migdałami, rodzynkami i chałką. Sprzedawany jest w słoiku, który kosztować nas będzie 36 złotych. Tańszy jest łosoś marynowany, filet z karpia oraz sandacz do samodzielnego usmażenia. Kolejno za 200 gram tych produktów należy zapłacić 31 złotych, 28 i 25 złotych.

Jeśli nie odpowiadają nam przystawki z ryb, to odpowiedni będzie schab po warszawsku lub „nóżki jak dawniej”. Za jedyne 29 i 30 złotych kupimy około 300 gram tych potraw. Do tego doskonale pasuje kompot z suszu. Prawie litra tradycyjnego wigilijnego kompotu kosztować nas będzie 40 złotych. W ofercie „U Fukiera” znajdziemy też chleb na zakwasie – 35 złotych i kapustę z pigwą oraz grzybami – 79 złotych.

Facebook

Danie główne

Czas na główne danie. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć zupy. W menu „U Fukiera” możemy wybierać pomiędzy tradycyjną grzybową (900 ml) – 70 złotych oraz barszczem czerwonym i żurem na grzybach prawdziwkach. Obie w cenie 50 złotych. Jako dodatki restauracja proponuje uszka z borowikami. Dziesięć sztuk kosztuje 44 złote. Z kolei pierogi z kapustą i grzybami to wydatek rzędu 42 złote za 6 sztuk. Na drugie danie Magda Gessler przygotowała 4 wyjątkowe potrawy. Kaczkę pieczoną w całości z antonówką – 140 złotych za nieco ponad 2 kilogramy, a także schab pieczony (55 złotych), karkówka, czy pieczony kurczak, nadziewany chałką oraz wątróbką (90 złotych).

Sponsorowane
Facebook

Deser

Na deser królują ciasta. Staropolski piernik ze śliwkami, makowiec z orzechami, sernik po krakowsku, a nawet bezę migdałową. Cena najdroższych ciast waha się od 120 złotych do 80 złotych za kilogram. Nieco tańszy jest jabłecznik oraz babka drożdżowa za 65 i 70 złotych.

Google News
Obserwuj citybuzz logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Olek Żak

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Sponsorowane

      Możesz dostać od 400 do 1150 zł! Rząd chce pomóc milionom Polaków

      Play o Barbarze Kurdej-Szatan. Aktorka będzie dalej twarzą sieci?